Förberedelser inför showen – Att räkna en dans

Förra veckan var jag fullt upptagen med att förbereda inför showen vi hade i fredags. En vecka innan föreställning började vi verkligen med att fixa alla små detaljer man kan tänka sig.

Var exakt ska vi stå? Hur ska vi ta oss till placeringarna? Hur ska vi ta oss in på scenen och hur ska vi gå ut från scenen? Var ska blicken vara? Vilken känsla? Och framförallt : på vilken räkning sker alla steg?!

Som alla förstår är det ju viktigt att dansarna gör stegen vid rätt tillfälle, med rätt teknik och rätt timing.

Innan jag började på Iwanson var jag inte så duktig på att räkna när jag dansade. Jag gick mer på ljud och känsla och tänkte att ”jo men den rörelsen kommer ju på det ljudet eller den känslan i låten”. Men alla kan ju ha olika musikalitet eller höra olika ljud, så det absolut säkraste är ju att gå på räkningen för att alla ska göra stegen samtidigt.

 

När man räknar i en dans så blir timingen bra, så länge alla kommer ihåg på vilken siffra alla steg ska vara såklart 😉 men risken finns också att känslan i dansen försvinner om man bara fokuserar på räkningen.

När vi nu har finslipat inför showen har det varit stort fokus på just räkningen. Och jag skojar inte när jag säger att vi säkert har dansat danserna 100 gånger innan de visas på scen.

När jag repar inför en show känner jag många olika känslor inför dansen och framträdandet. Det kan vara otroligt frustrerande att starta om musiken om och om igen bara för att få alla att dansa till den exakta räkningen eller att alla ska kolla åt samma håll. Ibland känner jag mig som en robot som bara följer instruktioner och ibland känner jag att dansen är uttjatad.

 

Men samtidigt börjar jag känna en stor säkerhet och trygghet efter att ha gått igenom hela dansen siffra för siffra, steg för steg. Jag vet att benet ska upp på 5,6 och armarna kommer på 7,8. Min hjärna vet det och min kropp vet det. Nästan automatiskt.

 

Och när jag är så säker på dansen och räkningen och sedan ställer mig på scenen. Då har just den dansen aldrig tidigare varit så rolig att dansa. Jag känner att jag verkligen kan njuta av att bara DANSA och leverera. Även om jag kanske gör det för 101:a gången.

 

?Jennie

 

(Photo by Vreni Arbes)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.