Att alltid ha ont någonstans – dålig eller bra smärta

Jag har haft flera danslärare som sagt att ”Som dansare har man alltid ont någonstans. Det ingår i livsstilen ni har valt”.

Det kan man ju tycka vad man vill om. Kanske inte låter så sunt, men jag tror att det är sant. Vissa dagar har jag mer ont än andra. Och ibland undrar jag om jag kanske är så van vid att ha ont någonstans att jag inte längre tänker på det?

Det finns ju också olika sorters smärta. Det kan göra ont på bra eller dåliga sätt. Träningsvärk är ju ingen dålig smärta, även om det inte är särskilt skönt. Fast jag måste erkänna att jag faktiskt gillar träningsvärk, haha!

Men sen finns det den dåliga smärtan. Den som berättar för en att någonting är fel.
Jag tycker att jag känner min kropp och dess symtom väldigt väl. Jag brukar oftast vara duktig på att känna när det är en smärta som jag kan jobba mig igenom, eller om det är dags för att ta en paus och söka hjälp.

 

Jag har under flera veckors tid haft ont i min höft. Inte när jag dansar men efteråt. På kvällarna. När jag går, sitter stilla, eller när jag sover. Framför allt om nätterna har jag haft ont och inte kunnat sova. Det är liksom en smärta som strålar ner längst hela benet, ända ner i tårna. Och jag har inte kunnat säga exakt var smärtan kommer ifrån.

Jag kände att någonting inte stod rätt till och sökte mig till en kiropraktor. Tydligen är det något i bäckenet som är snett och något trycker på en nerv.

 

Häromdagen pratade jag med en vän. Vi pratade om känslor och så. Jag berättade för henne om mina känslor och om saker som oroat mig och tankar som plågat mig på sista tiden.

När jag sitter och berättar detta för henne tittar hon på mig och säger : ”Vänta en stund”. Hon går och hämtar en bok. Slår upp ”smärta i höften” och från boken börjar hon läsa EXAKT det jag suttit och berättat för henne om. Enligt boken sätter sig just denna typ av oro och tankar i höften.

Jag tror verkligen på att det psykiska kan sätta sig i kroppen på olika sätt. Men jag hade inte tänkt på det i detta fallet. Inte alls. Kanske det psykiska inte är enda anledningen till en skada eller värk, men jag tror absolut att det påverkar!

Det var väldigt intressant för mig att höra detta. Och jag fick mig verkligen en tankeställare. För er som är intresserade så kallas detta för psykosomatiska besvär. Det kan jag verkligen rekommendera er att googla vidare lite på 🙂

 

?Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.