Stress och press – vardagsmat för dansare

Att vilja bli en professionell dansare och gå en heltidsutbildning i dans innebär verkligen mycket stress och press. På många olika sätt.

Skoldagarna är långa. Kraven är höga. Man ska prestera på topp på varje lektion. Komma ihåg allt man lärt sig. Ta in nya saker. Sedan dagen efter finns det ytterligare fler saker man ska kunna , komma ihåg, göra bättre… Och ännu fler saker att lära sig. Och så fortsätter det.  För man blir ju aldrig bra nog. Det är lite det som är grejen med dans. Särskilt på en dansutbildning.

 

Nu är kl 23 och jag sitter på tunnelbanan hem. Två tunga väskor att bära på och en yogamatta under armen. Svettiga mjukiskläder på. Min hjärna är helt slut. Känns som att jag knappt kan tänka klart.

Vi repar och repar inför vårshowen. Går igenom steg. Om och om och om igen. Det blir aldrig rätt. Aldrig bra nog. Ibland är det kul. Ibland vill man spy på det.

 

Ibland, och särskilt en kväll som denna, ser jag på människorna runt omkring mig och fantiserar om vilka liv de har. Förmodligen liv fria från daglig ångest, stress och prestationskrav. Eller inte. Vad vet jag?

 

Men jag vet att deras liv inte går under om de glömmer att armen ska vara i första position innan piruetten. Och de ligger inte och stressräknar ”1,2,3,4,5,6,7 and 8” om nätterna.

 

Men å andra sidan så innebär säkert inte heller deras liv att de får dansa på scen 😉

 

?Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.