Välja Iwanson som skola?

Det är en hel del dansare som har hört av sig till mig och frågat om jag kan rekommendera dem att börja på skolan.

Mitt korta svar är : ja. Personligen älskar jag skolan.

Men jag tror det har mycket att göra med hur man är som person om man trivs där eller inte.

Jag vet att det finns många rykten om Iwanson. Innan jag började på skolan hade jag hört mycket negativt om den. Folk pratade om ätstörningar, mathets och konstigt kroppsideal bland eleverna. De sa till mig att lärarna trycker ner eleverna. Att de jobbar med att bryta ner dansarna. Jag fick höra att man måste vara både fysiskt och psykiskt stark för att klara av skolan. Och att man riskerar att åka ut om man inte är bra nog.

 

Dessa saker fick jag höra av bara några fåtal som själva hade gått på skolan. De andra som sade det till mig hade bara hört talas om dessa saker.

 

Detta gjorde att när jag skulle börja på Iwanson var jag väldigt förberedd på alla dessa negativa saker. Jag var nästan rädd för att gå till skolan första dagen och jag hade en mening som ett mantra i huvudet: ”de ska inte få bryta ner mig”. Jag förväntade mig det värsta.

 

Men när jag väl började där var det inte så farligt som alla hade sagt.

 

Jag skulle säga att största skillnaden mot vad jag upplevt i Sverige är disciplinen. Alla respekterar lärarna. Kommer i tid. Gör sitt bästa. Kan stegen dagen efter. Gör sin ”läxa” som dansare. Samtidigt har lärarna väldigt höga krav på oss elever.

 

En annan sak som jag personligen tycker om, även om det ibland också kan vara jobbigt, är att lärarna är ärliga. De säger rakt ut om du gör fel. Många gånger får man visa inför hela klassen vad man gör för fel och de andra får då rätta en. Men detta är inte för att vara elaka som lärarna gör det, inte vad jag upplevt, utan för att vi själva ska lära oss och reflektera över hur man kan göra det rätt. Både för att rätta sig själv och även för att kunna rätta andra.

 

I Sverige upplevde jag lärarna som mesiga jämfört med här. Här säger de rakt ut om det ser ut som skit. I Sverige var de tysta istället och fokuserade mest på det som var bra.

Stämningen mellan eleverna på skolan är bra. Ingen som kollar snett och ingen mathets. Tvärtom uppmuntrar vi varann mycket och uppmuntrar till ett sunt förhållande till mat. Eleverna är verkligen fina mot varandra här.

Jag har aldrig hört en lärare kommentera någons vikt. Men jag har hört att om man går upp mycket i vikt så kan lärarna fråga en varför. I grunden tror jag detta handlar om att de vill att vi ska ha en så hälsosam och stark danskropp som möjligt så vi håller längre 🙂

 

Jag tror heller inte att man riktigt kan bli utkastad från skolan. Skulle man bli det så kommer det åtminstone inte som en chock. Lärarna har en öppen dialog med oss elever och pratar med oss om vad som är bäst för oss och vår utveckling. Sålänge man sköter sig blir man inte utkastad bara sådär. Men man kan bli rekommenderad att byta linje eller att gå om ett år.

När jag blev rekommenderat att byta från linje 1 till 2 blev jag verkligen positivt överraskad av hur mycket lärarna brydde sig och hur mycket kärlek de visade mig. De ville inte straffa mig genom att byta linje , de ville verkligen bara det bästa för mig. Och jag har haft så bra samtal med dem om just detta. Efter de samtalen växte Iwanson som skola ännu mer i mina ögon.

 

En sista sak som för min del skiljer sig från mina upplevelser i Sverige är det tighta schemat. Endast 5-10 minuter paus mellan varje lektion. Och om man går i linje 1 har man 25 min lunch. Linje 2 har ingen paus för mat. Jobbigt i början men nu är jag verkligen van och uppskattar att skoldagarna är så effektiva.

 

Jag tror dock att ett starkt psyke och god fysik är ett krav för att klara av skolan. Det är inte lätt. Du måste vara stark. Men så tror jag det är för alla dansutbildningar, och även sedan i livet som dansare.

Om du är sugen på Iwanson så våga testa ! Det kommer ge dig en utmaning.  Du vet inte helt säkert hur skolan är för dig innan du testat. Jag tycker det är mycket bättre att testa och sen sluta, istället för att gå och ångra sig och tänka ”tänk om…”.

 

Jag har snart gått hela mitt första år på Iwanson. En termin i linje 1 och en termin i linje 2. Om ni har fler frågor så kan jag göra ytterligare ett inlägg. Bara fråga på 🙂

 

Dessutom är München som stad väldigt trevlig. Här finns allt. Och det är så varmt och skönt på våren/sommaren och senhösten. Jag ligger i solen i en park just nu och strax ska jag bege mig vidare mot skolan ?☀

 

?Jennie

 

(Photo : Vreni Arbes)

2 svar på “Välja Iwanson som skola?”

  1. Vore kul om du kunde skriva ett inlägg om de olika klasserna ni har! Och vad skillnaden mellan ämnena är! ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.