Exam week!

Denna veckan är det dags för exam. Alltså dansprov! Det är en stor händelse på skolan och vi förbereder oss jättemycket. Därför har det varit lite mer tyst från min sida än vanligt. Jag har gått in i min dansbubbla.

Att förbereda inför exam är nästan som att förbereda inför en show. Fast man vet att man kommer bli bedömd av lärarna och ingen publik kommer sitta där och klappa.

 

En del av er har frågat mig vad vi gör på vår exam. Så jag tänkte att jag berättar det nu 🙂

Vi börjar med balett vid stången och alla i klassen dansar samtidigt. Där gör vi olika övningar: plie, tendu, jete, rond de jambe, adagio och grand battement.

Sedan står vi i mitten, indelade i 2 grupper och gör tenduer.

Efter det gör vi små hopp indelade i 2 grupper.

Sedan Petit allegro (tex Glissade, Essemble) ca 5 personer åt gången.

På diagonalen gör vi piruetter och sedan avslutar vi med en diagonal där vi gör grand allegro, alltså större hopp.

Stegen vi gör är basic. Inget särskilt avancerat. Men som vår balettlärare sa, det är nästan ännu svårare. För nu när det är så basic så kan de verkligen se vad vi kan och inte kan. Det är viktigt att vi dansar ”cleant” och gör alla rörelser tekniskt rätt. Så jag skulle ändå inte säga att det är lätt.

 

Sedan har vi modernt. Där har vi en längre golvkombination som vi gör i grupper. Ca 8 personer i varje grupp och vi gör kombinationen en gång åt höger och en gång åt vänster. Sedan gör vi en annan kombination och där har vi samma grupper.

Efter det har vi en ”crossing”. Alltså att man gör det över golvet från ena delen av rummet till den andra. I år gör vi hopp och det gör vi tre och tre.

 

Hela exam avsslutas med att vi gör en jazzkombination på ca 1 minut. Vi får visa den två gånger var och är indelade i grupper med 8 personer i varje grupp. När det är dags för jazzen blir jag alltid extra glad och full med energi. Dels för att jag verkligen gillar att dansa jazz men också för att jag vet att det är sista delen av provet!

Vi började förbereda oss inför exam för ca 3 veckor sedan. Iaf baletten. Det är det vi har fått mest tid att öva på. Resten skulle jag säga 2 veckor.  Och en del av de sakerna vi gör i modernt endast 1 vecka.

Det är även planerat hur vi ska gå in och ut på ”scenen”. Hur och var vi ska stå. Och vi måste ha på oss en viss typ av kläder till de olika danserna. Hår och smink ska se bra ut.

Under hela tiden sitter lärarna och rektorn framför oss på stolar och gör anteckningar.

Efter  exam har vi enskilda samtal med de lärare som vi har tränat inför exam med.

 

Jag är inte alls lika nervös inför denna exam som jag var i julas. Men ändå är jag nervös. Lärarna säger åt mig att slappna av mer.

Jag gillar ändå exam men just nu längtar jag tills den är över så jag slipper stressen och pressen.

Dessutom har jag börjat få problem med  höft och knä. Så kan inte dansa fullt ut just nu. Det är frustrerande.  Känns som att jag inte kan förbereda mig riktigt då… Igår kunde jag inte göra en enda plié utan att det gjorde ont. Men idag kändes det så mycket bättre, peppar peppar!

 

Ska försöka tänka positivt och hoppas på att kroppen håller hela vägen. Nu ska jag försöka att njuta av dansen och allt jag lärt mig 🙂

 

?Jennie

 

(Photo by Vreni Arbes)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.