Skrik inte på dom som redan är hårda mot sig själva

Jag börjar få en mer positiv och mildare inställning till våra pedagogik-klasser. Vi pratar och diskuterar ofta om intressanta och viktiga saker.

Idag till exempel efter att en av oss hade lärt ut en övning till resten av klassen började vi diskutera hur vi ska vara som lärare. En del sa ”skrik mer. Var arg på mig om jag gör fel. Jag gillar när läraren är sträng och inte mesig. ” De flesta andra tyckte att ”Nej. Var snäll och vänlig men rätta gärna.”

 

Alla tycker olika om hur en lärare ska vara. Men vår lärare i pedagogik sa något som jag tyckte var väldigt klokt. Hon sa ”Alla är olika. En del behöver att läraren piskar på en så man verkligen jobbar hårt. Men att skrika på de som redan är hårda mot sig själva hjälper inte. De behöver inte höra att de inte kämpar hårt nog. Det säger de till sig själva hela tiden.”

 

Sen sa hon också att det är skillnad på att vara sträng eller att trycka ner någon. Man kan vara sträng och pusha hårt, vara en hård lärare, så länge meningen bakom det är att motivera eleven till att bli bättre. Att växa. Jobba hårdare.

 

Jag håller så mycket med om det hon sa. Och jag kände mig träffad av just det hon sa om att inte vara för hård mot de som redan är väldigt hårda mot sig själva.

 

Dansvärlden är tuff. Det är ett tufft yrke. Utbildningen är tuff. Lärarna är tuffa och det blir ännu svårare när man väl kommer ut i arbetslivet.

Jag kommer träffa på så många olika typer av lärare. Snälla och mindre snälla. De som trycker ner mig och får mig att känna mig värdelös eller de som får mig att växa. Det viktigaste att tänka på tycker jag är att om en lärare trycker ner, så ta inte åt dig på ett personligt plan! Låt inte de hårda orden  gå för djupt in i själen.

 

Jag kommer börja reflektera mer över hur jag tycket om olika lärares sätt att undervisa. Och jag undrar hur jag själv kommer vara den dagen jag själv håller i en klass… 🙂

 

💗 Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.